onsdag 13 juli 2011

Sweden, here we come:-)

Rönnerhaven, Danmark - Donsö Sverige, 44,2 nm.
Upp o hoppa 07:00. Fram med jordgubbar, rosa champagne och sen sjöng den övriga besättningen, "ja må hon leva", för Nina som i dag fyller 55år. Sen förhalades Shalom till tankbryggan och 50liter diesel fylldes på. Hon är ganska billig i drift, vår kära Shalom. Diesel i Rönnerhaven kostade 11,95 DK, vilket får får anses ganska överkomligt. Vi avgick från Rönnerhaven 08:15, med kurs mot Donsö. Kaffet hade Ingela kokat under tiden som grabbarna fyllde vatten och gjorde båten klar för avfärd och frukosten avnjöts i sittbrunnen i 6knop med "Piletoten", som Ingela kallar vår autopilot, som styrde oss säkert i kurslinjen mot Sverige. Idag fick radarn tjänstgöra med radarbilden i skärmen. Det är otroligt bra att kunna upptäcka de stora fartygen tidigt och att kunna plotta bäringen för att kunna se vilket håll de går åt. Tänk på att lilla Shalom puttrar fram i makliga 6knop medan de stora fartygen kommer i 15-20knop.
Den sista biten in till Donsö var solig och varm med nästan platt vatten. Den första delen av resan var mulen med kalla vindar och stundtals lite gropig. Väl framme i hamnen på Donsö fick vi plats längst ut på en av de fräscha bryggorna. Vi räknade med att Donsö inte skulle vara en så attraktiv plats för semestrande båtfolk att besöka men uj, uj, uj, vad fel vi hade. Vi ankom 15:30 och redan 16:00 så vällde det in ett tiotal båtar så det blev dubbla led även här. Dessbättre har ingen lagt sig på oss ännu.
"Chefskockarna" satte fart på grillen och kyckling grillades medan flickorna kokade ris och en underbar kantarellsås kokades. Det var riktigt smaskigt kan jag lova. Nu tittar vi lite på fotbollen, Sverige-Japan, och kaffe kokas som ska avnjutas i sittbrunnen med en gotta och en liten whiskey. Sen ska kvällen avslutas med ett parti plump.
I morgon lämnar vi salthavet och sätter kurs mot Vänern. Då ska båte skrubbas ren från salt och så ska vi bada och njuta i vårt fina sötvatten.
Vi hörs:-)

Besättningen på Shalom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar